Evitati parabenii, SLS/SLES, ALS

 

Despre parabeni si cancer

Prezenta parabenilor in diferite produse a nascut numeroase controverse, pornind chiar de la legislatia aferenta. Initial parabenii au aparut tocmai pentru a inlocui alti conservanti, considerati daunatori (formaldehidele, utilizate astazi doar in oja pentru unghii). In timp au aparut insa si numeroase indoieli asupra sigurantei lor. Iata totul despre parabeni si controversele legate de cancer.

 

Ce sunt parabenii

Parabenii (paraoxibenzoati) sunt substante conservante utilizate in industria cosmetica. Unii parabeni (aditivii E214 si E219) sunt utilizati si in industria alimentara, fiind activi impotriva unui spectru larg de bacterii si ciuperci. Multi parabeni sunt prezenti in natura (spre exemplu, metilparabenul din coacaze), insa cei prezenti in produsele cosmetice sunt fabricati din acid bezoic si sunt adesea diluati intr-un solvent numit fenoxietanol, care este, de asemenea, un conservant.

 

Parabenii sunt prezenti in cosmetice

Prezenta parabenilor in diferite produse a nascut numeroase controverse, pornind chiar de la legislatia aferenta. Initial parabenii au aparut tocmai pentru a inlocui alti conservanti, considerati daunatori (formaldehidele, utilizate astazi doar in oja pentru unghii). In timp au aparut insa si numeroase indoieli asupra sigurantei lor, desi compusii recunoscuti oficial drept cancerigeni (prin directiva 67/548/CEE) au fost exclusi ulterior din orice produs, prin directiva 2003/15/CE.

 

Parabenii si cancerul

Controversele aparute in legatura cu parabenii au fost generate de faptul ca inca nu s-a putut dovedi efectul lor cancerigen asupra organismului uman. Ceea ce se stie pana in prezent este ca parabenii sunt substante cancerigene pentru sobolani. Asta nu spune insa mare lucru despre efectul lor asupra organismului uman. In plus, dozele autorizate pentru a fi folosite in produsele cosmetice sunt extrem de mici, ceea ce intareste, dupa spusele producatorilor, ideea ca parabenii nu au cum sa afecteze sanatatea.

Cantitatea totala de parabeni dintr-un produs nu are voie sa depaseasca 0,8 % (calculata in masa de ester), iar cantitatea unui singur tip de paraben nu trebuie sa depaseasca 0,4%.Cosmeticele bio si cele cu adevarat naturale sunt solutia ideala pentru a evita parabenii si toate ingredientele care pot avea un efect negativ asupra sanatatii organismului.Produsele ideale sunt cele  bogate in ingrediente active bio-naturale si care nu contin parabeni,  SLS, SLES, PEG-uri, PPG-uri, OGM-uri, siliconi, uleiuri minerale, coloranti sintetici, polimeri acrilici, propylene glycol, parfum sintetic, formaldehida, etc. Cosmeticele  bio folosite la noi in cabinet   nu contin parabeni si nici ingredientele nocive de mai sus.

Produsele certificate organic nu contin:

  • ingrediente interzise (SLS, SLES, PEG-uri, PPG-uri  siliconi, parabeni, uleiuri minerale, coloranti sintetici, polimeri acrilici, propylene glycol, etc.).
  • compusi care pot forma nitrozamine (substante cancerigene).
  • derivati de aluminiu si siliciu de origine sintetica.
  • organisme modificate genetic.
  • substante dubioase din punct de vedere ecologic.
  • materii prime non vegetale considerate “la risc” – alergeni si iritanti daunatori pentru sanatatea umana.
  • derivate din animale (este interzisa utilizarea de colagen, keratina, chitosan, chitina, elastina, heparina, acid hialuronic, acizi nucleici si enzime (si derivatele lor) de origine animala).

Categoria de chimicale sintetice considerate perturbatori endocrini afectează negativ şi fertilitatea bărbaţilor, scăzând viabilitatea spermei şi cantitatea acesteia. Studiul arată că sistemul reproducător al fătului masculin poate fi afectat, încă din primele opt săptămâni de sarcină, de compuşii chimici din cosmeticele folosite de mamă în timpul sarcinii.
Potrivit cercetătorilor, între săptămânile opt şi doisprezece de sarcină, sunt activaţi anumiţi hormoni ai fetusului şi se formează astfel, sistemul reproducător al viitorului copil. În această perioadă, pot apărea problemele de infertilitate masculină dacă anumiţi hormoni, precum testosteronul, nu funcţionează cum ar trebui.

Experimentele pe şoareci au confirmat faptul că blocarea acestor hormoni cauzează probleme de fertilitate. Cercetătorii au descoperit că sistemul reproducător poate fi afectat chiar înainte ca organele să fie dezvoltate complet, atunci când androgenii din fetus sunt mai activi.
În concluzie, anumite combinaţii de chimicale din produsele cosmetice pot afecta fetuşii de sex masculin, care vor creşte cu riscul ridicat de infertilitate şi cancer testicular.

Datele statistice arată că, în acest moment, 15 % din cuplurile europene sunt afectate de infertilitatea partenerului de sex masculin, efectul nociv al perturbatorilor endocrini, precum parabenii, fiind cumulat cu cel al altor substanţe chimice prezente în mediul înconjurător.

Se pare însă că frumuseţea te poate costa sănătatea, şi chiar viaţa. Nu este vorba despre tratamentele invazive de tipul operaţiilor chirurgicale, ci de banalul demachiant, crema, tonic, epilatul cu ceara comerciala, masti, etc. Produsele cosmetice conţin ingrediente care afectează fertilitatea, grăbesc îmbătrânirea şi pot provoca alergii, cancer şi alte probleme de sănătate.

Toţi aceia care sunt preocupaţi de sănătatea lor ar trebui să ştie că substanţele din cosmeticele pe care le folosim sunt absorbite de organism, prin piele. De multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor şi ale produselor de îngrijire corporală sunt toxice şi au efecte dezastruoase asupra sănătăţii noastre. Tot mai mulţi oameni se interesează de alimentaţia sănătoasă, naturală. Un regim lacto-vegetarian care să evite alimentele artificiale şi aditivii alimentari reduce considerabil riscul de expunere la toxine. În aceeaşi măsură ca şi hrana pe care o consumăm,substanţele cosmetice pe care le folosim ne influenţează pe multiple căi. Ayurveda afirmă chiar că nu ar trebui niciodată să punem pe piele substanţe pe care nu le-am înghiţi.

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Este un înveliş viu, care respiră şi are o mare capacitate de absorbţie. Pielea practic absoarbe produsele aplicate pe suprafaţa ei. Dacă acestea conţin ingrediente benefice, efectele folosirii lor vor fi benefice. Dar dacă aceste produse conţin substanţe chimice toxice, acestea au efecte adverse atât asupra pielii, cât şi asupra organelor interne ale corpului nostru. În special efectele cumulative, care apar după mulţi ani de folosire a unui produs, transformă elementarele noastre obiceiuri de igienă într-un stil de viaţă sinucigaş care ne apropie de boală şi de moarte.

Solvenţii din unele săpunuri, şampoane, geluri de duş distrug bariera protectoare a pielii, degresează puternic pielea şi favorizează pătrunderea substanţelor toxice. Odată pătrunse în piele, acestea ajung în microcapilarele sanguine, în vasele limfatice şi apoi în fluxul sanguin, care le răspândeşte peste tot: în creier, ficat, rinichi, muşchi. „Dacă rujul ajunge în gură, enzimele din salivă şi stomac reuşesc să-l descompună. Însă dacă substanţele ajung în fluxul sanguin, acolo nu există nici un fel de protecţie”, a precizat Richard Bence, un biochimist care a studiat timp de trei ani substanţele prezente în cosmetice. „Încă nu se ştie ce efect au toate aceste substanţe chimice atunci când sunt amestecate. Efectul ar putea fi mai puternic decât suma efectelor substanţelor luate separat,” a indicat specialistul. El a concluzionat: „Trebuie să începem să ne punem întrebări asupra compoziţiei şi să nu le acceptăm, pur şi simplu, pentru că ni se spune că sunt sigure”.


FRUMUSETE = SANATATE